Zuidas Jungle

21 september 2021

De Botanische tuin Zuidas is aan het eind van de zomer uit zijn voegen gebarsten en ontvouwt zich vanuit het water als een tropisch landschap waarin reuzenvarens en gigantische bladeren zoals die van het Schildblad (Darmera peltata) de oevers bedekken. Palmbomen (Chinese Henneppalm, Trachycarpus fortunei, Europese dwergpalm, Chamaerops humilis), Bananenplanten (Musa basjoo) en de Bamboe uit de Nationale Bamboe cultivars collectie springen erboven uit. Architectonische planten, zoals de Chinese rijstpapierplant (Tetrapanax papyrifer ‘Rex’) met bladeren van bijna één meter doorsnee en een hoogte van wel drie meter, doen haast denken aan prehistorische planten uit oerlandschappen in verre landen. Deze planten komen vaak uit tropische gebieden in Zuid-Azië, maar ze staan hier toch in de volle grond, omdat ze redelijk vorst bestendig zijn. De Bananenplanten droegen vorig jaar zelfs meerdere trossen fruit en de ondergrondse rizomen van de rijstpapierplant maken vele en lange uitlopers die zodra ze bovengronds komen kunnen worden uitgestoken en opgepot.

Er zijn ook kleine juwelen in bloei met een nog grotere behoefte aan de zon en warmte uit de verre oorden waar ze vandaan komen. Deze soorten staan altijd in de kas, ze mogen nooit naar buiten en ze krijgen alleen water in de zomer. Bursera fagaroides en B. odorata, afkomstig uit de streek van Mexico tot Arizona, hebben een fraaie stam met een bijna Bonsaiachtig uiterlijk en ze zijn zeker al een halve eeuw oud. De tere kleine bloemen maar vooral de bessen van Bursera odorata verspreiden een heerlijke en doordringende citrusachtige geur. Bursera kan in het wild 10 meter hoog worden en de hars van de boom zou kunnen helpen tegen de beet van schorpioenen, maar in de Botanische Tuin hoeven we dat niet gelukkig uit te proberen. De halfgefossiliseerde hars van de boom heet Kopal en wordt vanouds gebruikt in wierook en vernis. In de kas bloeit nu ook de Afrikaanse Sansevieria stuckyi met, anders dan de meer bekende Sansevieria trifasciata (Vrouwentong) van onze huiskamers, lange staande smalle cilindrische grijs-groene bladeren met een middenkanaal. De opvallende bloeiwijze van Sansevieria stuckyi is zeker 20 cm breed en bevat vele wit-gele licht geurende bloemen.

In de altijd toegankelijk kas achter de rotstuin bloeit Dasylirion glaucophyllum met een bloeistengel van meer dan 3 meter lang waar je mond van open valt. De enorme snelheid waarmee de bloeistengel groeide zorgde ervoor dat we niet op tijd waren om de bloeiwijze door de openingen van het glasdak te leiden. Gelukkig, in tegenstelling tot Agave, gaat Dasylirion niet dood na het bloeien en hebben we nog een kans om in de toekomst het weer recht te zetten.

Kom nog een keer langs en laat je zomervakantie gevoel voortduren in Amsterdam door de aanblik van de paarse Bougainvillea’s, de lichtgele en abrikooskleurige Brugmansia’s, de gele Siergember (Hedychium gardnerianum), de oranje-gele Lantana camara en de vele andere weelderige bloemen in onze eigen Botanische tuin Zuidas.

door Núria Ivorra