Geschiedenis

De Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit werd in 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie.

Oorspronkelijk was het een systeemtuin, waarbij iedere plantenfamilie in een apart vak stond. Hierdoor kreeg men snel een beeld van de grootte van de verschillende families en de variatie daarbinnen. In de loop der jaren werd het idee van de systeemtuin verlaten en is de beplanting omgevormd tot een mooi samenspel van perken en paden, waar men behalve botanische soorten ook minder bekende cultuurvariƫteiten kan aantreffen.

Op circa 1 hectare grond groeien nu achtduizend soorten en hybriden, die onderdeel zijn van de Nationale Plantencollectie. De collectie cactussen en succulenten is de grootste van Nederland.

Sommige collecties, zoals die van penjing en bonsai, dankt de Botanische tuin aan de Floriades van 1972 en 1982 in het Amstelpark. Bijzondere planten heeft de tuin eveneens ontvangen uit nalatenschappen van verzamelaars, en van Schiphol, wanneer daar beschermde exemplaren in beslag werden ingenomen.

Film Floriade 1972 klik hier

De Botanische tuin is ontworpen door C.P. Broerse, bekend van de Heemparken in Amstelveen. Lees meer.

 

 

Hortus en tuin Academisch Ziekenhuis in 1971. MFFI/AZVU, Amsterdam / Fotocollectie HDC