Collectie

De Botanische tuin Zuidas herbergt ontelbaar veel bijzondere planten en bomen.

Aan de noordkant van het complex is een tuin aangelegd met winterharde varens, aan de zuidzijde een bescheiden rotstuin met een Alpine kas. Deze is ingericht met winterharde succulenten. Ook is er een uitgebreide collectie Sempervivums (huislook) te zien.

In de kassen zijn tal van orchideeën en tropische planten te bewonderen, naast varens, bromelia’s, epifytisch groeiende Tillandsia’s en overige succulenten. Zo groeien er Zuid-Afrikaanse knol- en bolgewassen en planten uit geslachten als Aloë (Liliaceae), Echeveria (Crassulaceae) en Sempervivum (Crassulaceae).

Beslist ook de moeite waard is de fascinerende bonsai- en penjing-verzameling.

Van mei tot en met oktober staat een grote hoeveelheid kuipplanten buiten in de tuin opgesteld: Bromeliaceae, met name grijsbladige Tillandsia’s en terristrische bromelia-achtigen.

De grote Wintertuin bij de kassen tot slot, onlangs fraai gerestaureerd, is dé locatie voor evenementen – van vergaderingen, lezingen en workshops tot trouwerijen aan toe.

Nationale Plantencollectie

De Botanische tuin Zuidas beheert een aantal collecties die zijn aangemeld bij de Stichting Nationale Plantencollectie (SNP), waaronder de meest uitgebreide verzameling cactussen in Nederland, vetplanten, winterharde varens en orchideeën.

  • Crassulaceae – Sempervivum
  • Pteridophyta, winterharde varens
  • Pitcairnioidae (Bromeliaceae)
  • Tillandsioidae (Bromeliaceae)
  • Bambusoidae (Poaceae), winterhard
  • Cactaceae
  • Amaryllidaceae – Clivia

Stichting Nationale Plantencollectie

Cactussen en succulenten

Succulenten zijn planten die water opslaan in een deel van hun lichaam om een droge periode te overbruggen, vaak met stekels om dieren, opzoek naar water, op een afstand te houden. Cactussen (Cactaceae) behoren tot de succulenten maar niet alle succulenten zijn cactussen. Succulenten als Aloë (Xanthorrhoeaceae), Agave (Asparagaceae), Lithops (Aizoaceae) zijn rijk vertegenwoordigt in en ’s zomers ook rondom de kas.

De cactuscollectie is indrukwekkend met geslachten als Mammillaria, Opuntia, Copiapoa en Echinopsis zij aan zij in een volgepropte kas. Daarnaast is er ook nog een onverwarmde kas met enigszins winterharde cactussen. De bloeiperiode begint in mei, nadat ze de eerste keer water hebben gekregen, tot aan augustus.

Veel cactussen zijn beschermd en worden met uitsterven bedreigd en staan dan ook op de rode lijst.

 Penjing

Als enige in Nederland beschikt de Botanische tuin over een verzameling penjing en bonsai, een geschenk uit 1982 van de toenmalige directeur van de Floriade. Penjing is een Chinese kunstvorm die, met miniatuurstenen en -planten, de natuur in geconcentreerde vorm weergeeft. Penjing wordt in China al ruim 2000 jaar beoefend – zeker 800 jaar vóórdat Japan de kunst afkeek en wereldwijd faam verwierf met bonsai. De bonsai in de Botanische tuin zijn uitsluitend in de zomermaanden te bewonderen, wanneer ze buiten staan opgesteld. De naar eeuwenoude tradities gemodelleerde penjing-stenen zijn permanent te zien: een gedeelte van het complex is ingericht als Chinese tuin.

Varens en varentuin

In de Varenkas – kas 4 – is een collectie varens uit gematigde streken te zien.
De Varentuin ligt langs het water aan de noord- en westzijde van de tuin.

Clivia

Hij is begonnen aan een opmars in de Botanische tuin Zuidas: de Clivia. Van de acht botanische soorten (twee ervan pas onlangs ontdekt!) heeft de tuin er maar liefst zes in huis. Voor zover bekend is er in Europa geen andere botanische tuin die zo’n gespecialiseerde verzameling beheert.

Ondanks het geringe aantal botanische soorten is de diversiteit binnen de soorten groot. Ook cultuurvormen uit onder andere China en Japan zijn erin ondergebracht. Wereldwijd zijn er veel liefhebbers die Clivia’s verzamelen en veredelen. In het wild staat de diversiteit echter enorm onder druk.

De potplant, die nu in de Hortus nieuw leven wordt ingeblazen, staat van februari tot april in volle bloei.

BamboeBambusoideae cultivars

Verspreid door de tuin staat een flinke collectie bamboe ­– voornamelijk cultuurvariëteiten van winterharde soorten. Bamboe is een grassoort, maar dan wel een met een heel eigen bloeiwijze – sommige bamboe bloeit zelfs maar eens in de veertig jaar.

Wilt u hier meer over weten, vraag dan om een rondleiding. Daarin wordt alles over de groei en bloei van bamboe verteld.

Australische planten

In 2010 is de Botanische tuin een verzameling Australische planten gaan aanleggen. De planten uit dit werelddeel wijken sterk af in bloeibouw en bladvorm. Ze hebben hun eigen evolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. Vooral de mirte- en protea-achtigen zijn het bekijken waard. Veel van deze planten staan in oktober en november in volle bloei.

Zaden

De Botanische tuin heeft een winkel met een uitgebreide zadenverkoop. Sommige soorten zijn exclusief uit de eigen collectie afkomstig. De zaadlijst ligt in de winkel of klik hier voor de zaadlijst.

Ontdek onze bijzondere collectie planten

Opstelling van de planten

Cactussen en succulenten

Penjing en bonsai

Clivia

Varens

Australische planten