Tulp Festival Amsterdam 2024 in de Botanische tuin Zuidas

22 april 2024

Kwekers introduceren ieder jaar nieuwe tulpen, maar wist u dat vele oude introducties nog steeds springlevend zijn en tot de meest geliefde en betrouwbare tuintulpen horen? De jaartallen laten zien wanneer bepaalde tulpenvormen in de mode kwamen.

De dieprode, geurende Couleur Cardinal is de oudste uit ons overzicht. Ze dateert uit 1845 en is nog steeds een van de populairste Triumph tulpen die vroeg in april bloeit.
Black Parrot is een papegaaitulp uit 1937 en zou zomaar op een 17e-eeuws stilleven kunnen staan.
De slanke elegante White Triumphator uit 1942 hoort tot de groep van de leliebloemige tulpen. Deze lijken geïnspireerd te zijn op de sierlijke tulpen op Osmaanse en Turkse tegels en keramiek.

In 1944 lukte het om een zwarte tulp te kweken: Queen of the Night draagt haar naam met ere. Het is een hoge enkelbloemige tulp die in mei bloeit.
Spring Green uit 1969 is een van de mooiste uit de zogenoemde viridiflora-groep. Met haar wit met groen gevlamde bloemblaadjes symboliseert ze de frisse lente.

Marilyn van 1976 doet sterk denken aan de gevlamde tulpen die in de 17e eeuw zo populair waren. Alleen werd dat effect toen door een virus veroorzaakt en is Marilyn een uiterst sterke dame, geschikt om te laten verwilderen, met puntige bloemen in ivoorwit met fuchsia. Marilyn heeft als bijzondere eigenschap dat ze meedraait met de zon!

De warmoranje Ballerina uit 1980 is weer een leliebloemige tulp, betrouwbaar terugkomend.

In hetzelfde jaar kwam Daydream op de markt. Een vroege bloeier, in de knop abrikooskleurig en bloeiend van geel naar oranje. Kleuren die nu heel gewild zijn!

Uniek is de kleur en vorm van Gavota uit 1995: donker kastanjebruin met gele randen. Het is een stevige, vroege Triumph-tulp.

De flamboyante wit-paarse Rem’s Favourite uit 2000 hoort tot de groep van zogenaamde Rembrandt tulpen. Hun gevlamde bloemen zijn een knipoog naar de tulpenmanie van de Gouden Eeuw.  

De sterke Suncatcher ten slotte verbloeit van zachtgeel naar rozerood. Dergelijke changeant kleuren zijn nu zeer in de mode.

Coleur Cardinal 1845

Spring Green 1969

Gavota 1955

Black Parrot 1937

Marilyn 1976

Rem's Favourite 2000

White-Triumphator-1942

Ballerina-1980

Suncatcher

Queen-of-Night-1944

Daydream-1980