Sneeuwklokjes in de Botanische Tuin Zuidas

7 februari 2023

Door Núria Ivorra

Rara, hoe herken je een galantofiel? Aan de modderige knieën natuurlijk! Want sneeuwklokjes laten zich dichtbij de grond van hun mooiste kant zien.

Bovendien kun je van dichtbij de kenmerken beter waarnemen om de verschillende soorten sneeuwklokjes te identificeren, zoals de groene vlekken op hun bloemblaadjes en de vorm, kleur en glans van de blaadjes. Schrik niet, want volgens de botanische tuin van Cambridge University bestaan er ongeveer 20 soorten sneeuwklokjes met in totaal wel 2500 variëteiten!

In de stinzentuin van de Botanische Tuin Zuidas bloeien het groot sneeuwklokje (Galanthus elwessii), het gevuld of dubbel sneeuwklokje (Galanthus nivalis ‘Flore pleno’) en het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) samen met Cyclamen coum wat geen stinzenplant is, maar wel een lieflijke en waardevolle winterbloeier.

Om sneeuwklokjes te vermeerderen deel je grote pollen net na de bloei en plant je ze elders uit. Want geplant in het groen, dus met loof in het voorjaar doen ze het nog beter dan geplant als bol in de herfst. Samen met een humusrijke grond en een heleboel ijverige mieren zorgt dit voor de groei en verspreiding van nog meer sneeuwklokjes in je tuin in het volgende voorjaar.

Dichtbij de grond zijn de sneeuwklokjes op hun mooist