Nu te zien: de Vaantjesboom bloeit!

21 mei 2021

GROENBERICHT – observaties van een tuinvrijwilliger
Tekst: Núria Ivorra

Mis het niet! De majestueuze Vaantjesboom (Davidia involucrata var. vilmoriniana) van de Botanische tuin Zuidas staat nu in bloei.
De Vaantjesboom wordt omschreven als een van de mooiste bladverliezende bomen buiten de tropen en de bloemen als ‘reusachtige, fladderende vlinders’ of witte duiven. Om de Vaantjesboom te bewonderen loop je naar de linkerkant van de tuin, langs het water en de succulentenkas. De Vaantjesboom hangt met zijn lange armen aan de waterkant langs de vliegroute en landingsbaan van de IJsvogel (Alcedo atthis). Rust op één van de bankjes en geniet van de prachtige aanblik die de Vaantjesboom biedt. En wie weet, met een beetje geluk kun je ook de IJsvogel voorbij zien schieten.

De uit China afkomstige Vaantjesboom is ook onderdeel van de collecties van het Trompenburg Arboretum in Rotterdam en de Hortus botanicus Leiden. Hij werd in 1869 ontdekt en beschreven door de missionaris en plantkundige P.A. David. De zaden werden in 1897 door P.P.G.Farges, een andere Franse botanicus, naar Europa gebracht. In totaal 37 zaden waarvan er echter slechts één uitgroeide tot een volwassen boom. In 1899 bracht de Engelse botanist E.H. Wilson na een zoektocht vol hindernissen nieuwe zaden naar Europa, die na één jaar rust, veel geluk en toewijding succesvol kiemden. Maar ook in de Botanische tuin Zuidas is het ons gelukt om de zaden te laten kiemen met vele kleine boompjes als gevolg. Treed in de sporen van Farges en Wilson en ga de uitdaging aan om de Vaantjesboomzaden te laten kiemen. Je kunt ze bij ons in het najaar verkrijgen. Maar eerst, bewonder nu de bloeiende boom!