Klaar voor de start

2 april 2021

GROENBERICHT – observaties van een tuinvrijwilliger
Tekst: Núria Ivorra

De Botanische tuin Zuidas is tot onze spijt nog gesloten voor het publiek. Maar sinds twee weken mogen twee vrijwilligers per dagdeel weer werken in de tuin. En dat is geweldig, want de tuin is uit zijn winterslaap ontwaakt en er valt van alles te doen en te ontdekken. De paden zijn geharkt en opgehoogd met tientallen kruiwagens verse houtsnippers en bieden een frisse aanblik. Ze nodigen uit om erop te lopen en op verkenning te gaan.

Bodembedekkers zoals de Kleine maagdenpalm (Vinca minor), Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis) en de crèmekleurige Smeerwortel (Symphytum grandiflorum) bloeien langs de paden. Bosanemonen (Anemone nemorosa), Stengelloze sleutelbloemen (Primula vulgaris), allerlei soorten Sterhyacinten (Scilla’s) en Sneeuwroem (Chionodoxa’s), Holwortel en Vingerhelmbloem (Corydalis cava, C. solida) en Zomerklokjes (Leucojum aestivum) zijn te vinden onder de bomen, aan de rand van de paden en aan het water. Onder de reusachtige Moerascipressen (Taxodium distichum) bij de ingang ligt een enorm veld Daslook (Allium ursinum) dat naar het water toe loopt en het doet me een beetje denken aan de witgekleurde Zuid-Limburgse hellingen in het voorjaar. Zowel Daslook als het nu ook al prachtig witbloeiende Driekantig look (Allium triquetum) smaken heerlijk in salades, soep en pesto, maar moeten ook nauwlettend in het oog gehouden worden, want het zijn beruchte woekeraars. Om te voorkomen dat na het afsterven van het blad lelijke kale plekken achterblijven in de tuin, kun je ze afwisselen met andere planten, zoals de grootbladige vaste planten Schildblad (Darmera peltata), Zilverkaars (Cimicifuga’s), Rhodgersia’s of Koningsvaren (Osmunda regalis).

Overal in de Botanische tuin wisselen bloeiende bomen en struiken elkaar af in een kleurige estafette, zoals de rode en roze Japanse Camellia’s en prunussen (Prunus mume), de Nederlandse Gele kornoelje (Cornus mas), de Australische Mimosa’s (Acacia dealbata) en de Nieuw-Zeelandse Correa’s. De exquisite zachtroze bloemen van de Amandelboom (Prunus dulcis) liggen als een tapijt verspreid over de border. En de ontluikende witte zee van Magnolia denudata bloemen (ter nagedachtenis aan Hannie van der Wal 1937-2013) boven een bed van het Vroeg vergeet-mij-nietje (Omphalodes verna) maken het beeld compleet.

De diversiteit aan planten, struiken en bomen is ook aantrekkelijk voor de vogels. Om ze te helpen zijn overal in de tuin nestkastjes opgehangen, vakkundig gemaakt door Peter Siebbeles van allerlei soorten hout uit de container van zijn achterbuurman die een timmerbedrijf heeft. Sommige kastjes hebben een ovale ingang speciaal voor boomklevers en boomkruipers. Boomklevers verkleinen de ingang van hun nestholte, het liefst met modder. En als de ingang van een nestkast al de juiste grootte heeft gaan ze toch nog aan de slag met hun metseldrift om een versterkte dakoverstek te maken boven de vliegopening. Het koppeltje is ook heel lang bezig met het opbouwen en verbouwen van het nest met schilfertjes dennenschors. Boomklevers zijn echte bosvogels, maar door de grote diversiteit aan bomen in de Botanische Tuin Zuidas en het nabijgelegen Amsterdamse bos maken we een goede kans om zowel boomklevers als boomkruipers aan te trekken. En de boomkruipers zijn sowieso minder kieskeurig qua woning.

We hopen je met dit stuk een beetje met ons mee te hebben laten genieten van de vroege Lente in de Botanische tuin Zuidas. Ooit kunnen we weer open en dat ooit komt steeds dichterbij.

Tuintip

Je kunt nu gerust de siergrassen in de tuin, zoals bijv. Pampasgras (Cortaderia) of Prachtriet (Miscanthus) helemaal terug knippen. Vlinderstruiken (Buddleja’s) en, zo nodig, Hortensia’s kun je nu ook snoeien.

Meer lezen
Over Boomklever, Boomkruiper ea. vogels: https://www.vogelbescherming.nl/
Vogels in het Amsterdamse Bos: https://www.amsterdamsebos.nl/natuur/natuur-amsterdamse/vogels-0/