Kerstgroet

2 december 2020

Dag liefhebbers van de Botanische tuin Zuidas,

Inmiddels zijn alle bomen op de hortus kaal, het laatste gevallen taxodiumblad ligt op het pad klaar om bij elkaar geveegd te worden zodat we dit kunnen composteren op de bladhoop. De vaste planten hebben zich teruggetrokken in de grond, wachtend op betere tijden. In de kassen hebben de cactussen een rustperiode, temperatuur is laag en ze krijgen geen water meer tot april volgend jaar. De twee mollen, John en Linda, hebben een heerlijk optrekje in de grond onder het gras. De vele molshopen in het gras zijn vervelend en wat we ook doen ze hebben geen zin om te verhuizen naar een plek buiten de tuin. Eigenlijk best begrijpelijk. Voor dieren is de Botanische tuin Zuidas een oase tussen al het beton van de stad. Voor de mens is een groene omgeving net zo belangrijk. Het is goed vertoeven op de tuin, een kwalitatieve groene omgeving doet de mens goed om tot rust te komen en even te ontsnappen aan het drukke en hectische leven dat de meeste hebben. Naast de publieksfunctie is natuurlijk ook belangrijk dat de biodiversiteit in stand wordt gehouden en de bewustwording te prikkelen bij het grote publiek van het nut van flora.

Naarmate de dagen korter worden en we met kou en nattigheid te maken krijgen betekent ook het naderend einde van 2020. Maar wat een bijzonder en raar jaar hebben we achter de rug.

In het voorjaar hebben we voor het eerst te maken gehad met een intelligente lockdown, geen bezoekers op de tuin of vrijwilligers die aan het werk konden. De winkel was gesloten en was er geen verhuur van de Wintertuin. In de loop van de zomer waren bezoekers in klein aantal weer welkom en mochten de vrijwilligers met een klein groepje tegelijk in de tuin werken.

Helaas konden het afgelopen jaar een hoop activiteiten geen doorgang vinden; geen voorjaars- en najaarsmarkt, Grachtenfestival of Open Monumentendagen. Geen stagiaires op de tuin en bleef de tuin deze zomer in de weekenden gesloten. Toch is er weer veel werk verzet en is er het één en ander bereikt dit jaar. Zo zijn er twee compostbakken bijgekomen bij de vijf bakken die we al hadden, is de Ginkgo plantenbak bij de ingang van de kas gerenoveerd en zijn de oude bielzen vervangen voor antraciet steen. Een mooie aanwinst voor de tuin en gefinancierd door de Stichting Vrienden. De vier verkooptafels die gemaakt worden door Ruud en Gerard zijn zo goed als klaar en kunnen in het voorjaar 2021 buiten worden geplaatst.

De zomer was behoorlijk droog dus moest er veel water geven worden maar hebben de kuipplanten heerlijk genoten van het zonnetje buiten. In het najaar zijn de tulpen de grond van het seizoens-tuintje ingegaan zodat we in het voorjaar kunnen genieten van mooie tulpen. Hopelijk gaat het Tulpenfestival komend voorjaar, waar ook de Botanische tuin Zuidas aan meedoet, wel door. De tulpen zijn overigens gefinancierd uit het legaat van een overleden VU medewerkster die graag op de tuin kwam. Door het hele jaar stonden vele leuke artikelen over de tuin in verscheidene kranten en tijdschriften, wat tevens belangrijk is voor de naamsbekendheid. De Botanische tuin Zuidas begint aardig een naam op te bouwen in Amsterdam en daarbuiten.

We hopen op een lichtpuntje aan de horizon in 2021 en dat er vooruitgang wordt geboekt met het vaccin. Tot die tijd houden we ons aan de corona-maatregelen en gaan we met frisse moed het nieuwe jaar in.

Namens alle medewerkers en vrijwilligers van de Botanische tuin Zuidas wensen we u:

Heel fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2021!

p.s.: de tuin is van 25 december tot en met 3 januari gesloten.