Een hoop mollen in de Botanische Tuin Zuidas

9 februari 2021

GROENBERICHT – observaties van een tuinvrijwilliger

Tekst: Núria Ivorra

Een hoop mollen in de Botanische Tuin Zuidas

De mollen John en Linda voelen zich thuis in onze tuin. Het gazon dat begrensd wordt door borders met asters en grassen lijkt hun favoriete plek te zijn geworden, waar ze gezien het grote aantal molshopen meedoen met de heersende bouwkoorts aan de Zuidas. Zijn er nu meer mollen in de tuin of kunnen ze geen kant meer op? We zijn het laatste groene (schier)eiland geworden tussen de stenen kolossen. Daarom willen we, zowel letterlijk als figuurlijk, onze mollen niet verder klem zetten.

Mollen (Talpa europaea) zijn solitair en sterk territoriaal. Mollen kunnen tot wel 15 meter per uur graven en één gang kan wel 60 meter lang worden. Een territorium kan tot wel 3000 m2 omvatten en als een mol een andere mol tegenkomt kunnen ze vechten tot de dood erop volgt. Behalve in februari tot april wanneer de mannelijke mol liefdestunnels graaft naar de vrouwelijke territoria.

Levende mollen zijn moeilijk te zien of te volgen, want hun hele leven speelt zich ondergronds af. Ze houden van losse, humusrijke grond met een gezond bodemleven. Ze eten veel regenwormen, larven, insecten, spinnen en soms een muisje of een eitje, dagelijks wel 50% van hun lichaamsgewicht. Mollen hebben een gunstig effect op het reguleren van bodem- en plantenplagen. Dus eigenlijk is de mol een onmisbaar dier en een ecologische indicator. Toch is niet iedereen even blij met molshopen in de tuin. Je zou de mollen kunnen verjagen met keizerskroon (Fritillaria imperialis), een sterk naar wiet en wild ruikend bolgewas, nauwverwant aan de kievitsbloem (Fritillaria meleagris). Keizerskroon heeft een imposante gestalte en fel gekleurde oranje of gele klokvormige bloemen. Dus een goede reden om ze altijd te planten, mol of geen mol. Maar ook naar knoflook ruikende planten, zoals daslook (Allium ursinum), narcissen, stinkend nieskruid (Helleborus foetidus), kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris), dat in het Engels zelfs moleplant heet, zouden mollen moeten afschrikken.

Mollen zijn bijzonder gevoelig voor trillingen. Daarom kun je ze ook verjagen met apparaatjes die zeer lage frequentie geluiden uitzenden. Dat hebben we geprobeerd in de Botanische tuin Zuidas en de eerste resultaten waren hoopvol. Het gazongedeelte met de mollenverjager vertoonde slechts een enkele molshoop, terwijl in het vrije gedeelte de molshopen zich opstapelden. Dus we plaatsten de mollenverjager naar het andere gazongedeelte. En toen… toen gingen we helemaal dicht.

Ongetwijfeld zijn de mollen in de tuin er altijd geweest, maar nu in deze stille tijden vallen ze meer op, want normaliter is het gazon het bruisende hart, de Agora van de tuin, waar bezoekers bijeen komen en buitenevenementen worden georganiseerd. Je kunt de ruisende zijde van kimono’s horen tijdens de Japanse voorjaarsmarkt. Maar ook het dappere gedraai van rollators en rolstoelen van patiënten en begeleiders van het VU ziekenhuis. Qi Gong leerlingen en hun meester die geeststrelende langzame bewegingen maken op het gras. En de vele stappen van studenten, academici en medewerkers van de VU die de beste plek op het gazon proberen te bemachtigen om in de lunchpauze even bij te komen. Dat levert een mengelmoes aan geluiden en goede vibes op waar geen molletje tegen op kan. Dus laten we onze solitaire vriend nu maar eventjes de koning te rijk zijn, want binnenkort komen we met zijn allen terug!

Mollen tellen

Over het voorkomen van mollen in steden en stadsparken is nog weinig bekend en daarom wordt de deelnemers aan de derde Nationale Mollentelling op 13 en 14 februari dit jaar gevraagd om juist daar te zoeken naar molshopen. Tel je mee?

(https://www.zoogdiervereniging.nl/agenda/2021/mollentelling-2021)

Tuintip: Gebruik de molshoop aarde in je tuin, bijv. om tuinplanten in te zaaien of om over je tuinplanten te doen.

Meer lezen: De mol (https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/mol)

Tien opmerkelijke feitjes over de mol (https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/14996-mollentelling-tien-dingen-die-je-niet-wist-over-de-mol)