De tuin in Het Parool

2 januari 2020

In het laatste nummer van het stadsmagazine van Het Parool, PS van het jaar, een mooi interview met Dennis Lodder over zijn liefde voor de cactus.

De kas van de Botanische Tuin Zuidas is een soort oase midden in een omgeving waar de druk om te presteren groot is – naast de Zuidas, de Vrije Universiteit en het bijbehorende medisch centrum.

De tuin staat vol met cactussen. Meer dan tienduizend stuks, van meer dan duizend verschillende soorten. Het is de grootste collectie cactussen van Nederland, opgebouwd uit cactussen die vijftig jaar geleden in het wild zijn verzameld, toen dat nog mocht. De collectie is gegroeid door uitwisselingen met andere hortussen, en doordat bij de douane in beslag genomen cactussen hier ook terecht zijn gekomen. Inmiddels kan er geen cactus meer bij.

“Er gebeurt hier niet zo veel,” zegt Dennis Lodder (46). “Ja, ze groeien, maar hooguit een paar millimeter per jaar. En ze krijgen soms water, maar de volgende keer is pas in april. En als we het dan vergeten, is het ook niet zo erg. Ze kunnen jaren zonder.”

Lees hier het hele interview met Dennis.