De Botanische tuin, een nieuwe toegang, een nieuwe start

15 april 2016

Donderdag 7 april is het nieuwe hek, in het bijzijn van de kunstenaar /ontwerper Ruud-Jan Kokke, feestelijk onthuld door Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie. Zij overhandigde de sleutel van het hek aan Geralt Joren, de hortulanus van de tuin.

Voorzitter Zuid, Sebastiaan Capel, bracht een toost uit en nodigde de aanwezigen uit vooral een kijkje te nemen in de vernieuwde tuin.

Het nieuwe hek symboliseert de nieuwe start van de Botanische tuin, de voormalige Hortus Botanicus VU. Een nieuwe start waarmee de Botanische tuin een ruimere publieksfunctie krijgt, waar alle Amsterdammer kunnen genieten van een bijzondere tuin met de grootste collectie cactussen en succulenten van Nederland, meer dan 10.000 planten.

 

Ruud-Jan Kokke

Ruud-Jan Kokke (1956) studeerde Architectonische Vormgeving en Vrije Kunst aan de Kunstacademie. Kokkes ontwerpen staan voor functionaliteit, elegantie, verfijndheid en eenvoud. Hij zoekt naar nieuwe oplossingen voor bekende vraagstukken. De essentie en de mens staan centraal in de ontwerpen die hij maakt. Hij liet zich bij het ontwerpen van het hek inspireren door de unieke cactuscollectie van de Botanische tuin; de cactus: Euphorbia cooperi en de Actinidia kolomicta, een kiwisoort, waarvan de punten van de groene blaadjes wit tot roze worden. Het hek is van verzinkt staal met een poedercoating in een grijze kleur. In 2008 ontwierp Kokke het hek rond het sportpark op het Olympiaplein.

 

Botanische tuin – nieuwe start

Er wordt nog volop gebouwd en verbouwd maar de eerste resultaten zijn al zichtbaar. Het nieuwe hek is een kroon op de nieuwe, brede entree naar de Botanische tuin. Een deel van de kassen is gesloopt, de vrijgekomen ruimte krijgt een groene invulling waar de bezoekers kunnen genieten van deze bijzondere Botanische tuin. De Tropische kas wordt een Wintertuin, waar in de nabije toekomst zelfs getrouwd kan worden.