Bezoek nu de Botanische tuin Zuidas

22 juni 2021

GROENBERICHT – observaties van een tuinvrijwilliger
Tekst: Núria Ivorra

De tropische warmte en het groeizame weer hebben gezorgd voor een ware groei en bloei explosie in de Botanische tuin Zuidas. Er is veel moois te zien! Hieronder een kleine selectie.

Loop mee de Penjing tuin in en geniet van de Chinese bergen en de elegante aanblik van de witte irissen die deinen in de wind en de Japanse Hosta sieboldiana aan de oevers van de stenen rivier. De ogenschijnlijk eenvoud en de schoonheid van deze tuin zorgen voor innerlijke rust. En is een cadeau voor je ziel.

In de kuipen pronken de Citrusbomen met hun vruchten. De Paradijsvogelbloemen (Strelitzia), de Australische Lampenpoetser (Callistemon citrinus) en de Mexicaanse Vuurwerkplant (Russelia equisetiformis) met een fontein aan rode bloemen stelen de show. En de vele soorten Salvia’s in de kuipen en in de borders worden druk bezocht door bijen, hommels en zweefvliegen.

In de formele seizoenstuin zijn de Tagetes en Tithonia’s bijna aan zet. En in de vaste border, in de buurt van de vijver, staat Indigofera in bloei, een bijzonder mooi struikje uit de vlinderbloemfamilie. De lieftallige roze bloemen doen niet vermoeden dat het indigoblauw dat het Touaregvolk in de woestijn al eeuwenlang gebruikt om hun kleren te verven hieruit wordt gewonnen. Verderop bloeit de Tulpenboom (Liriodendron tulipifera) hoog in de lucht met geel-oranje bloemen die inderdaad waarachtig veel op een tulp lijken.

De Tillandsia’s hangen buiten in de lucht als feestslingers. En honderden soorten cactussen en succulenten zoals Sedum, Echeveria, Opuntia, Aloe, Agave en Cereus forbesii ‘spiralis’,  zijn weer buiten geëtaleerd als een ware ‘Hall of Fame’ om te genieten van de zomer. Aanschouw vooral ook de reusachtige bloemstengel met een myriade aan bloemen van Agave cf. selloa voordat deze sterft.

En neem zeker ook een kijkje in de rotstuin waar soorten voorkomen die gewend zijn aan extreme weersomstandigheden zoals wind, zon, hoogte en droogte. En dat is terug te zien in hun groeiwijze, zoals veel kruipende vormen en kussenvormige soorten, als bescherming tegen wind en droogte. Vaak klampen de planten ze zich vast aan minuscule spleten in de rotsen en verticale wanden, zoals de kalkminnende Ramonda myconi, ook wel Pyrenees viooltje genoemd. De rotstuin is nu bedekt met een zee aan bloemen waaronder vele soorten (berg)anjers, Geranium’s en Sedum’s. Er zijn nog akeleien in bloei, Oranje havikskruid (Hieracium auranticum), Bernagie (Borago pygmaea), Euphorbia’s, Rosa multiflora, Look en Oregano. En ook allerlei soorten varens, zoals de Steenbreekvaren (Asplenium trichomanes), die het vocht weet te vinden tussen de kieren in de rotsen. Er zijn ook boomsoorten en struiken aanwezig die in de bergen voorkomen, zoals de Spaanse zilverspar (Abies pinsapo) en de Rotsroos (Cistus laurifolius), met prachtige witte bloemen en gele meeldraden. In de rotstuin zorgen sterke gradiënten binnen korte afstanden voor een enorm grote biodiversiteit.

Kom maar langs en geniet van de tuin, ontdek de verschillende collecties en de unieke plekjes, rust even uit, geniet van een kopje koffie en neem een kijk in de winkel. Het kan allemaal weer!