Artist in residence PJ Roggeband

3 juli 2017

Nieuws over onze artist in residence PJ Roggeband. Zijn proef met het project Uitleentuin kreeg veel aandacht in de media.

De proef van het project UITLEENTUIN (‘flextuin voor flexplek’) die een paar weken geleden gestart is op de Vrije Universiteit in Amsterdam is geslaagd. Bij de eerste evaluatie waren medewerkers erg enthousiast; schreven lovende woorden (‘met een flextuin is het ijs meteen gebroken’), zelfs gedichten en gaven de tuinen bijnamen. En naar aanleiding van deze proef is de eerste order geplaatst!

Op veel kantoren is door de introductie van het flexwerken het gezellige, heilzame groen verdwenen. Maar gelukkig is er nu het fenomeen UITLEENTUIN ontwikkelt door PJ Roggeband die sinds enige tijd werkzaam is als artist in residence bij de naastgelegen Botanische Tuin Zuidas. Op een centrale plek op een afdeling staan diverse modellen draagbare tuinen opgesteld. Men kan een handzame tuin uitkiezen en meenemen naar de werkplek. Aan het eind van de middag worden de tuinen weer teruggezet.

Dat groen op kantoor van grote invloed is op het welzijn van de mensen die er werken is in allerlei wetenschappelijke onderzoeken inmiddels wel uitgebreid aangetoond. In samenwerking met Kristine Steenbergh, universitair docent Engelse Literatuur en verbonden aan het Environmental Humanities Center, is deze proef gestart op de 13-e verdieping van de VU. Naast de ‘flextuinen voor flexplekken’ heeft de kunstenaar PJ Roggeband onder meer een speciaal zaadmengsel gelanceerd onder de naam SJOEMELZAAD en in samenspraak met Katja Kwastek, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Moderne Tijd, een COLLEGETUIN ontwikkelt die grauwe collegezalen opfleurt.