Eind februari of begin maart verschijnen behaarde bruine stelen met bloempjes op verschillende plekken in de tuin. Dit zijn de bloeiwijzen van de Oosterse Bernagie. Pas later verschijnen de kenmerkende hartvormige bladeren. De plant komt oorspronkelijk voor in een groot gebied van Bulgarije via Turkije tot en met Georgië.
De bloeiwijze is een zogenaamde schicht. Als de bloempjes nog dicht zijn, zijn ze paarsachtig. Als de bloempjes open gaan zie je een witte binnenkant, De teruggeslagen bloemblaadjes verkleuren naar blauw. Zo lijkt het alsof er drie kleuren bloempjes zijn. De Engelse naam (Abraham Isaac Jacob) is daar vermoedelijk van afgeleid. Alsof er drie generaties aan één bloeiwijze zitten.
De Oosterse Bernagie is familie van de Boraginaceae die wij de Ruwbladigen noemen. Kenmerkend voor deze familie zijn de ruwbehaarde bladeren en stengels en eerder genoemde bloeiwijze in een schicht (zigzaggend). De plant kan goed tegen schaduw en tegen droogte, een zeldzame combinatie die de soort aantrekkelijk maken voor moeilijke plaatsen in de tuin. De plant vormt onder de grond wortelstokken en kan gaan woekeren.
Soms wordt de plant ook Oriëntaals komkommerkruid genoemd. De plant wordt in de landen waar hij vandaan komt gebruikt in de keuken, onder andere in eiergerechten.