Tropische sferen tijdens druk bezochte Meet & Greet

22 mei 2017
Zo’n tachtig bewoners en andere gebruikers van Zuidas kwamen op 17 mei bijeen in de Botanische Tuin Zuidas voor de derde Meet & Greet. In zwoele sferen maakten de aanwezig kennis met elkaar en wisselden ze ideeën uit over de vraag hoe Zuidas een nog aantrekkelijker wijk kan worden. En we vertoonden de première van een filmpje over alle voorzieningen in Zuidas.
Uitgerekend op de eerste warme zomeravond bezochten zo’n tachtig bewoners, organisaties, ondernemers en werknemers in Zuidas elkaar tijdens de Meet & Greet op woensdag 17 mei. Het decor van de Botanische Tuin Zuidas maakte het tot een tropische verrassing. Het was de derde keer dat we een Meet & Greet organiseerden. Met zelfs een première van een filmpje over alles wat er in Zuidas te beleven is.

Vrijwel alle aanwezigen waren voor het eerst in de kas van de vernieuwde Botanische Tuin Zuidas, waar het nog eens 5 graden warmer was. Dat schiep een band in de zeer gemêleerde groep aanwezigen, in alle leeftijd categorieën. Sommigen kwamen voor informatie over ontwikkelingen in het gebied, anderen meer voor de gezelligheid of om te netwerken.

Diverse kersverse Zuidas-bewoners zochten elkaar op. Zoals bewoners van De Fred. Een stel woonde er sinds een week. Een ander stel was eind van de middag eerst de sleutel gaan ophalen, had snel een blik geworpen in hun nieuwe appartement en was daarna snel naar de Botanische Tuin Zuidas gekomen om nieuwe buren te ontmoeten.

Er ontstaat nu echt een Zuidas gevoel, hier gebeurt het

Vriendelijker straatbeeld

Ook waren er bewoners die van de gelegenheid gebruik maakten om ideeën te opperen. Zoals de fietsenoverlast op de Claude Debussylaan tegengaan door bankjes rondom de vierkante plantenbakken te plaatsen. Zo creëer je gelijk een vriendelijker straat(beeld) waar mensen elkaar ook daadwerkelijk kunnen ontmoeten in plaats van alleen passeren.

Online en fysiek ontmoeten

Het programma van deze derde Meet & Greet was dit keer tot stand gekomen in een samenwerking tussen bewoners en ons. Wij wilden graag horen hoe bewoners betrokken en geïnformeerd willen worden bij ontwikkelingen in Zuidas. De een wilde vooral online contact, de ander zei meer heil te zien in de fysieke ontmoeting. ‘Uiteindelijk kan je in een persoonlijk gesprek pas echt goed horen wat iemand belangrijk vindt. Daarom zijn dit soort avonden belangrijk.’

Wat leuk dat de gemeente er ook is

‘Zuidas Tour’

Ook waren er ideeën om de bijeenkomsten grootser aan te pakken. Bijvoorbeeld in de vorm van een ‘Zuidas Tour’, analoog aan de ‘College Tour’ (waarin Twan Huys spraakmakende gasten interviewt voor een zaal studenten). Spraakmakende Zuidas-bewoners te over.

ABN AMRO lichtte de plannen met Circl toe en vroeg de bewoners wat zij voor programmering terug willen zien in het circulaire gebouw.

Voorzieningen

Verder presenteerden we voorlopige resultaten van onderzoek naar de behoefte aan voorzieningen van bewoners in Zuidas. Belangrijke wensen zijn dat horeca en winkels ook in het weekend open zijn en dat er ook kleine ondernemers als een bakker, een slager en een visboer komen. Voor ons zijn het nuttige uitkomsten, omdat ze een handvat bieden in de gesprekken met ontwikkelaars over invulling van de plinten (de begane grond van gebouwen).

Wereldpremière

Als klap op de vuurpijl werd aan de aanwezigen de wereldpremière vertoond van een filmpje van wat Zuidas aan voorzieningen te bieden heeft.

Onrustig

Mede dankzij de aanwezige studenten uit Ravel Residence bleef het iets langer ‘onrustig’ in de Botanische Tuin Zuidas dan afgesproken. Maar niemand die daar bezwaar tegen had. Sterker nog: ze hielpen zelfs mee opruimen.

Wij gaan pas weg als het bier op is