The herb true love of Canada

3 mei 2021

GROENBERICHT – observaties van een tuinvrijwilliger
Tekst: Núria Ivorra

Het adembenemende Drieblad (Trillium) bloeit nu in de Botanische tuin Zuidas. Trillium’s behoren tot de mooiste wilde bloemen van Noord-Amerika. In Ontario (Canada) kleuren de bossen van eind april tot mei wit van de bloemen van Trillium grandiflorum, ook bekend als de Wake-robin, want de bloemen verschijnen voordat de Roodborstlijster (Turdus migratorius) terugkeert. De levenscyclus van Trillium is volledig afgestemd op die van de bladverliezende bomen. Ze zijn,net als de Bosanemonen in de Europese bossen, heel gevoelig voor licht en daarom bloeien ze voordat de bomen in blad komen te staan. Hun bloei is ook afhankelijk van de grootte van de wortelstok waarin tijdens het groeiseizoen voedingsstoffen worden verzameld, waarna de plant in de herfst weer ondergronds verdwijnt tot de volgende lente. In de Canadese bossen worden Trillium grandiflorum zaden verspreid door mieren en Witstaartherten (Odocoileus virginianus).

Na de Eerste Wereldoorlog was Canada op zoek naar een bloem voor de graven van de in het buitenland gesneuvelde Canadese soldaten. In 1937 droegen botanici uit Ontario Trillium grandiflorum voor. Het werd toen niet het Nationale bloemenembleem maar wel het officiële bloemenembleem van Ontario. En sinds 1964 wordt het Drieblad ook gebruikt als het officiële overheidslogo van de provincie Ontario.

De wetenschappelijke naam Trillium en de Nederlandse naam Drieblad dankt de plant aan het feit dat elke bloem onstaat uit 3 grondbladeren en bestaat uit 3 bloembladeren en 3 kelkbladeren. Deze Noord-Amerikaanse soort en vele anderen zijn door Daan Smit, de vroegere hortulanus van de VU, beschreven in zijn prachtig geïllustreerde werk “Het Groene Boek”. In de Botanische tuin Zuidas groeit Trillium grandiflorum ‘Roseum’, een spontaan onstane cultuurvarieteït van T. Grandiflorum met roze bloemen. Daarnaast hebben we ook Trillium erectum ‘Albiflorum’ met licht knikkende witte bloemen en een donkere stijl. Absoluut schitterend is Trillium sessile met gemarmerde bladen en rood-bruine bloemen. In 1760 werd Trillium grandiflorum in een Brits botanisch werk al genoemd als ‘the herb true love of Canada’. En je hoeft ze alleen maar in het echt te zien om te begrijpen waarom.

Tuintips

Trillium soorten zijn geschikt voor schaduw- en humusrijke plekken onder bladverliezende bomen en struiken, aan bosranden en in bostuinen, met een neutraal tot iets zure pH en wat vochtige grond. Ze vermeerderen zich langzaam: de zaden ontkiemen na 2 jaar en het kan wel 10 jaar duren tot de eerste bloem verschijnt. Gekweekte vormen kunnen al na 5 jaar bloeien. Maar als ze zich eenmaal hebben gevestigd zullen ze ook jaren blijven staan.

Het plukken van de bloem kan de plant ernstig schaden. Laat de planten met rust tot in de herfst wanneer de plant weer reserves aangemaakt heeft in de wortelstok. Zaaien en delen kan ook in de herfst. Het is raadzaam om de plek waar ze groeien te markeren.

Meer lezen

Soorten, verzorging & vermeerden

Het Groene Boek. Encyclopedie Bloemen en Planten. THE-TUL. Daan Smit. Lekturama b.v. 1993, uitgave X020-29.

www.hessenhof.nl

Botanica. Gordon Cheers. Könemann Verslags.mbH,1999.