De sneeuwklokjes zijn er weer!

18 februari 2021

GROENBERICHT – observaties van een tuinvrijwilliger
Tekst: Núria Ivorra

Sneeuw en ijs zijn amper weg of de sneeuwklokjes steken alweer de kop op alsof er niets is gebeurd. Deze kleine en delicate winterbloeier kondigt het ontwaken van de natuur aan en is het startsein van de lente die, corona of geen corona, doorgaat. Bloeiende sneeuwklokjes kunnen je verleiden om op een sombere winterdag toch even naar buiten te gaan en zorgen er voor dat je weer vooruit kan en om je heen durft te kijken. Sneeuwklokjes zijn niet alleen voor ons een opsteker, maar ook voor bijen en hommels, die dankbaar gebruik maken van het stuifmeel en de nectar van deze vroegbloeier.

Sneeuwklokjes zijn bolgewassen. Er bestaan 20 soorten en meer dan 2000 varietëiten. In Nederland zijn sneeuwklokjes niet inheems. Ze zijn aangeplant in de achttiende eeuw in stinzenmilieus en van daar uit verwilderd en ingeburgerd. Sneeuwklokjes gedijen goed in bosrijkje omgevingen, tuinparken en landgoederen. De meest bekende soorten zijn het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het Groot sneeuwklokje (Galanthus elwessii).

Het Gewoon sneeuwklokje komt van origine in Zuid- en Midden-Europa voor, maar is in Nederland inmiddels ook een algemene soort. Het wordt 20 cm hoog en heeft smalle grijs- tot blauwgroene bladeren. Net na de bloei, als de bloemen beginnen te verwelken, kun je voorzichtig een kluit aarde met sneeuwklokjes uit de grond halen en met je handen de planten delen en opnieuw planten. Binnen een paar jaar zal je je sneeuwklokjespopulatie verdubbeld zien en een tapijt van sneeuwklokjes hebben. Sneeuwklokjes vermeerderen zich ook vanuit zaad, maar dit gaat veel langzamer en er zijn mieren nodig voor de verspreiding van de zaden.

Het Groot sneeuwklokje heeft bredere grijs tot blauwgroene bladeren dan het Gewoon sneeuwklokje en het bereikt een hoogte van zeker 30 cm. Het bloeit eerder dan het Gewoon sneeuwklokje en de binnenste bloemdekbladeren hebben twee prachtige groene vlekken gescheiden door een witte band. Het is een zeer elegante soort en door het mooie blad is het een blikvanger tussen donkerbladige planten zoals Aronskelk (Arum italicum of Arum maculatum) en wintergroene varens (zoals Polystichum polyblepharum) of Klimop (Hedera helix), maar het staat ook mooi in wat meer open stukken onder loofbomen. Je kunt de vrijstaande pollen om de paar jaar scheuren en weer apart van elkaar planten. Het Groot Sneeuwklokje gedijt goed op de buitenplaatsen langs de Vecht en vindt zijn oorsprong in het Balkangebied en Turkije.

Als je een galantofiel bent en weer in de gelegenheid bent om naar Engeland te reizen, dan moet je zeker langs bij Steve Owen in Leighton Linslade town. Hij is de beheerder van de Nationale Engelse sneeuwklokjescollectie die uit 1900 varietëiten bestaat. Sommige kosten wel 500 pond per bolletje! Maar je kunt ook dichter bij huis op excursie gaan naar bijzondere tuinen en varieteïten. Op de webpagina van de Nederlandse Tuinenstichting staan alle open tuinen dagen voor sneeuwklokjes in 2021. Zoals bij het prachtige Hof van Hackfort bij Vorden of bij de privé moeras- en stinzentuin in Westbroek van de familie Baas-Volkers, waar 190 varietëiten te bewonderen zijn.

En natuurlijk ben je van harte welkom bij ons als we onze deuren weer openen.

Hou je goed!

Sneeuwklokjes zien

Nederlandse Tuinenstichting- Open tuinen met sneeuwklokjes 2021

Tuintip

Wil je een natuurlijke uitstraling in je tuin? Verspreid de bollen dan onder de bomen of plant ze in kleine groepjes her en der in de tuin in de herfst. Je kunt de sneeuwklokjes gebruiken als randbeplanting onder een heg van bladverliezende struiken en bomen of langs een paadje, maar plant je sneeuwklokjes niet in rijtjes, hou het speels. Je kunt ook in de winter al bloeiende sneeuwklokjes of zelfs net uitgebloeide (vaak afgeprijsd!) kopen en planten voor nog een beter resultaat.

Meer lezen & luisteren

Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) Flora van Nederland

FLORON Verspreidingatlas Vaatplanten: https://www.verspreidingsatlas.nl/

Podcast( bijv. Spotify): Gardening with the RHS. Snowdrop special.