Terug naar Activiteiten

De Vrije Wereld in de Botanische tuin Zuidas

Feb 14

Geen mierzoete Valentijnsdag bij De Vrije Wereld in de Botanische tuin Zuidas

Een Valentijnsdag vol rozen, hartjes en zoete romantische liefde? VUvereniging kijkt op donderdag 14 februari verder dan dat. In de nieuwe editie van De Vrije Wereld in de Botanische Tuin Zuidas maak je in een uur kennis met verrassende gasten uit wetenschap en cultuur die je een nieuwe blik op Valentijn en de liefde geven. Bijzonder hoogleraar culturele antropologie Irene Stengs onderzoekt onze populaire cultuur en beschouwt het fenomeen Valentijnsdag. Wetenschapper Zeph van Berlo houdt zich bezig met Tinder. Hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange onderzoekt liefde en haat en vertelt over het verschil tussen vriendelijkheid en vijandelijkheid in onze hersenen. Singer-songwriter Ewoud Kieft bezingt ten slotte de rafelranden van de liefde.

  • 14 februari 2019
  • Aanvang 16.00 uur (deuren open om 15.45 uur).
  • Toegang is gratis, evenals een drankje.
  • Reserveren via www.vuvereniging.nl/vrijewereld of vereniging@vu.nl.
  • Gewoon langskomen kan ook, vol = vol.

 

De Vrije Wereld – All you need is love?

Als bijzonder hoogleraar antropologie van ritueel en populaire cultuur is Irene Stengs de aangewezen persoon om het fenomeen Valentijnsdag nader te beschouwen. De feestdag waaide ooit over uit Noord-Amerika en werd in de jaren ’50 in Nederland opgepikt door de bloemisterij. Inmiddels is Valentijn groter dan ooit, maar wat voor betekenis heeft de dag nu? Zeph van Berlo (UVA) doet samen met Giulia Ranzini (VU) onderzoek naar het gebruik van Tinder. Waarom wordt deze app zoveel gebruikt en hoe presenteren we onszelf eigenlijk in de online wereld? Paul van Lange verbindt in zijn werk psychologische, evolutionaire en culturele uitgangspunten om het menselijk gedrag te verklaren. Van altruïsme tot agressie, van elkaar helpen tot elkaar tegenzitten: wat beweegt ons hierin? De muziek bij deze editie van De Vrije Wereld komt van Ewoud Kieft. Hij is voorman van de band De Harde Liefde, makers van folk- en garagerock met teksten in het Nederlands. Kieft speelt solo met akoestische gitaar liedjes waarin de rafelranden van de romantiek nooit ver weg zijn.

 

Over VUvereniging en De Vrije Wereld

VUvereniging is een breed maatschappelijk netwerk van mensen die zich verbonden voelen met de VU en het VUmc. Door het organiseren van toegankelijke lezingen en evenementen wil VUvereniging de wetenschap en de samenleving verder met elkaar verbinden en wederzijdse inspiratie bevorderen. Een nieuw initiatief hierbij is De Vrije Wereld in de Botanische Tuin Zuidas, op de campus van VU en VUmc. Inspelend op de actualiteit heeft De Vrije Wereld elke maand een prikkelend thema. Na afloop kun je napraten met een drankje bij de bar. De volgende editie vindt plaats op donderdag 14 maart om 16.00 uur.
Meer informatie: vuvereniging.nl/vrijewereld.