Terug naar Activiteiten

In het spoor van Linneaus

Sep 23

Het begint met verwondering. De zon staat hoog boven de velden. Een kleine jongen struint door het gewas. Hij is nergens naar op weg, hij heeft de paden verlaten en richt zijn blikken nu eens naar de grond, dan weer naar omhoog en soms is hij verstopt tussen het hoge gras en kun je hem zien noch horen. Hij volgt de vlucht van de vlinders, probeert het ontluiken van de bloemen te betrappen en voelt het bloed naar zijn hoofd stijgen bij het zien van het gewriemel van de mieren. Råshult, Zweden, begin achttiende eeuw. De kleine jongen heet Carl Linnaeus.

Dirigent Jan-Paul van Spaendonck, van het Amsterdams Linnaeuskoor, stuitte op een biografie van de beroemde arts, plantkundige, zoöloog en geoloog van de hand van Giancarlo Masini, ontstond het idee van een botanische cantate over de man die met zijn Systema Naturae en Fundamenta Botanica de orde van de schepping voorgoed heeft ontraadseld.

In het najaar van 2012 werd de Linnaeuscanate voor het eerst uitgevoerd in de Palmenkas van de Amsterdamse Hortus, begeleid door Godfried Jansen op piano en Lucas van Helsdingen op sopraansaxofoon en basklarinet.

Maar nog vóór de première van de cantate zong het koor in de nazomer van 2012 een aantal stukken in de Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit. Nu wordt op zondag 23 september de Botanische Cantate Linnaeus in zijn geheel uitgevoerd, in de Botanische tuin Zuidas.

Het Linnaeuskoor  zingt o.l.v. Jan-Paul van Spaendonck: LINNAEUS een botanische cantate.

  • Zondag 23 september
  • Aanvang 14.30 uur
  • Kaarten € 12,50, aan de deur of reserveer door € 10,– over te maken op IBAN NL19 RABO 0118 7035 60 t.n.v. N. van Lieshout